jueves, 8 de agosto de 2013

“QUÈ CANVIA SI DEIXO EL CÀNNABIS?”







….Doncs canvien moltes coses!! Sobretot si hi ha una dependència al cànnabis....
Canvia molt d´una persona a una altra, i del moment de la vida en què es deixa. No és el mateix si es fa voluntariamente, que si es fa a la força; ni si ja se n´està fart de fumar o bé és al principi que un està a la “ lluna de mel”.

Quan una persona n´està convençuda i creu que el fumar la perjudica, si ho té clar i és valenta per fer un esforç i posar una data ,el dia “D” ( així es diu) ,pràcticament no hi ha ni síndrom d´abstinència.

Tot sovint és necessari el servei d´un  professional perquè guii i orienti a  deixar la  dependència, ja que quan existeix , la persona sol tenir la sensació que no té voluntat, que està atrapada i que ha perdut l´autoestima.  És molt facil llavors dir que “no vol “deixar el consum quan hauria de dir que “no pot”.  Tot i que això és una falça creença perquè “si volgúes – podria” , la qual cosa he observat en  la meva pràctica professional de fa gairebé 20 anys amb drogodepenents. Diem també que es tracta d´un autoengany.

Posaré l´exemple d´un cas que fa poc he tingut a la consulta :

La Íria , té 24 anys i des de fa 7 reconeix que té una dependència al cànnabis la qual, li agradaria , però no pot , deixar. Un cop ,fa temps, va provar de deixar-ho , però no va poder aguantar més de 3 o 4 dies. I ja no ho ha tornat a intentar més. Ella diu que ha perdut el control, que no té voluntat.

S´adona que fumar cànnabis la perjudica, veu que s´ha anat aïllant, i que li ha canviat
el carácter; ja que abans tenia il.llusió per les coses, tenia proyectes i objectius a la vida, i ara no. Observa que poc a poc ha anat deixant de fer coses. I diu que li ha afectat a la
memòria. A més a més ,té molts problemas amb la mare i el pare.

El seu nivell de consum  és d´uns quatre porros al dia, comença el primer a mig matí.

Aquest cas podria típic d´un adolescente fumador, però es tracta d´un cas individual i real.

En primer lloc, en la teràpia,  plantejo augmentar un xic el control ,fent que redueixi una mica el consum, si pot..I que pensi  en un dia per deixar de fumar ( el dia D).

Li costa, però quan torna a venir, ha  aconseguit reduir a la meitat el consum, i em diu que ja es nota millor, que està més activa i té més ganes de fer altres coses. Que aprofita més el dia i això la fa sentir bé.

La preparo pel dia D que serà el 24 de Desembre, no sap si ho aconseguirà però en té ganes. Ho ha comentat  alguns amics/gues. La majoria la recolcen. 

La veig el dia 28 i ja porta quatre dies sense fumar. Està molt contenta. Ja nota guanys, diu que estudia millor i se´n recorda, que està de més bon humor, més comunicativa. Que intenta no pensar gaire en el consum. I que,   sobretot , s´ha tret un pes de sobre!! Més d´un cop em diu que pensa, perquè no ho  havia deixat abans. Que ja sabia que quan ho deixés començaria una vida nova per a ella.

Quan ja porta quince dies ,es nota els següents beneficis: descansa millor per les nits, està  més comunicativa, té més interés per les coses, está més receptiva, té mes claretat mental, millores en el carácter, més ganes d´aprendre, ha millorat la relació amb els pares, ha millorat la relació amb la feina i l´eficàcia laboral, la gent que coneix la troba més guapa i ha guanyat  en seguretat i autoestima.

Pot dir-se que gairebé no hi ha hagut síndrome d´abstinència, en tenia tantes ganes que quasi ni se n´ha adonat.!

Ja porta un mes i verbalitza que no vol tornar a fumar més. I que ha d´estar alerta i no aproparse a  llocs on es fuma o gent que fuma sense necessitat. Anar en compte amb qui s´ajunta i què fa.

En les sessions següents, fem prevenció de recaigudes. Ha d´intentar ampliar el ventall d´amistats no fumadores. I s´està plantejant l´emancipació de casa i un canvi laboral.

Pràcticament li ha canviat la vida, sols li feia falta una empempta i un guia o orientador professional .

I TÚ, et veus una mica retratat en aquest cas?  Creus que tens una dependència al cànnabis?  t´has plantejat alguna vegada  deixar el consum de cànnabis? Ho has provat i no ho has aconseguit?

No hay comentarios:

Publicar un comentario